Siła z warzyw i owoców
- By : Polmaratonlipcowy.pl
- Category : Zdrowie
Coraz więcej osób, z roku na rok, decyduje się na modyfikację swoich żywieniowych przyzwyczajeń. Zamiast żywności wysoko przetworzonej i barów typu fast food, wybieramy restauracje, albo gotowanie w domowym zaciszu. Wiele osób także ogranicza lub całkowicie eliminuje z diety mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego. Jeszcze inni stosują od czasu głodówki i diety sokowe. I chociaż nie ma jednego, sprawdzonego sposobu na zdrowie, zaleca się zachowywanie zdrowego rozsądku, kierowanie się potrzebami własnego organizmu, a także, w razie potrzeby, udanie się na wizytę lekarską.
Weganie, wegetarianie-rośnie trend na bycie „zielonym” w kuchni…
Jak już wyżej było wspomniane, również w Polsce, narasta „zielony trend”, czyli notuje się zwiększoną liczbę osób, która na co dzień wybiera dietę roślinną. Według wegan, czy wegetarian, taki sposób odżywiania się niesie ze sobą same korzyści. Nie tylko dostarcza do organizmu bardzo dużą ilość witamin, składników mineralnych, kwasów omega i tak dalej. Ale i jest lekkostrawna oraz łatwa w przygotowaniu. Niezależnie od tego, czy chcesz taki system żywieniowy sprawdzić, czy stosujesz go od dawna, zawsze wsłuchuj się w potrzeby swojego organizmu. Zanim całkowicie wykluczysz mięso, ryby, czy jaja z diety, zasięgnij fachowej porady ekspertów. W ten sposób dowiesz się, czy to dobry wybór. Przekonasz się również, jak to zrobić, by nie zaszkodzić swojemu zdrowiu. Unikniesz również ewentualnych braków w diecie.
Początki na diecie roślinnej…
Osoby na diecie roślinnej z wielką starannością komponują swoje posiłki. Dbają o podaż kalorii oraz odpowiednią kompozycję wszystkich makroskładników. Nie zapominają również o składnikach mineralnych oraz zdrowych tłuszczach roślinnych. Korzystają na co dzień z dobrodziejstw owoców, warzyw, ziół, nasion czy roślinnych tłuszczy.
Na początku dobrze jest przejrzeć popularne fora, blogi, strony internetowe, które propagują dietę roślinną. Warto również wypożyczyć książki kucharskie o tej tematyce.
Po drugie kupuj duże ilości owoców i warzyw. Pamiętaj jednak, że najzdrowsze warzywa oraz owoce to te, które występują sezonowo w Polsce. Zatem wspieraj rodzinnych dostawców, wybieraj dary natury z pobliskich straganów, albo samodzielnie stwórz ogród na miarę swoich możliwości. Jeśli mieszkasz w bloku, albo kamienicy, możesz rozpocząć nawet od uprawy ziół w doniczkach! To mały kroczek w Twojej drodze pod nazwą „eko”.
Twórz samodzielnie kompoty, soki, koktajle, czy musy. Stawiaj na jakość, nie na ilość. Dzięki daniom wielowarzywnym, czy wieloowocowym, nawet w niewielkiej szklance napoju możesz przemycić mnóstwo witamin oraz składników odżywczych.
Jeśli od dawna mierzysz się z zamiarem dołączenia do osób „roślinożernych”, możesz zacząć od jednego dnia w tygodniu, a nawet od pojedynczych posiłków. Sprawdzisz, czy taki rodzaj dań jest Tobie bliski. Sprawdzisz jak samopoczucie oraz odczuwanie głodu. A może skorzystasz z porady dietetyka?